2017年4月19日 星期三

D6 鞍山公園、高速客運站地下街





Rolling Pin Café早餐



首爾櫻花已到尾聲, 經考慮後去了鞍山公園.

新村站6號出口坐154110巴士, 154不停這站, 於是坐110, 8個站, 下圖紅色線那站落車.


車上有韓及英文廣播, 但我地都可以數錯站, 早左一站落車, 好彩一個站的路程都唔遠, 行一陣便見醫院


再向前便是行車天橋底. 溪旁便是鞍山公園的入口.





好失望, 櫻花已經謝晒長滿綠葉, 但有D春花陪襯, 公園都好靚
















這裡櫻花唔小, 滿開應該好靚.

回程坐154號巴士, 見站牌有英文寫新村站, 原來是去京義中央線的新村站, 還好這附近一帶都熟路, 加埋google map行回2號線新村站無難度.

新村炒辣雞, 二人份, 加點麵條芝士可樂, 23500won. 點了小辣, 都唔辣, 甜甜地麵條太淋, 麻麻地, 改年糕更佳





到高速客運站地下街逛街, 衫較適, 收穫豐富.

約了大小姐18:00 酒店匯合及拎行李, 整裝後搭地鐵到機場, 放工時間超多人

19:45 抵達HKE櫃位, 2.5小時前即20:00才可辦登機手續, 等左陣.

Check in 後到G/F Bibigo晚餐, set 10500won, 唔貴又好味!

配餃烏冬 x2


配雞


仲食埋Paris Baguette買的甜品.


過關都快! 但航班遲左一個鐘, 2330先起飛, 回到香港0200, 等行李又一個鐘! 好攰

(香港機次次出行李都超慢, 好心改善下啦!)


總結:

今次都ok, 睇到滿開櫻花; 但行程改一改, 應該睇到更多更靚櫻, D2 唔去顯忠院改去鞍山公園;  D5 放棄一山湖水公園改去春川南怡島晨靜樹木園;  D6去兒童大公園睇八重櫻.

住江南區都唔錯, 幾方便又多野食, 亦唔會一街都係大嬸或遊客.


餐膳大部行到邊食到邊, 有驚喜!



沒有留言:

張貼留言